Recent Posts

diumenge, 19 de febrer del 2012

Baumkuchen (pastís de ratlles)





Els bons costums no s'haurien de perdre mai. Ahir ens vam reunir amb uns amics per fer una calçotada. És molt especial, perquè ens coneixem de fa molts anys, vivim uns aquí i els altres per allà, però cada any ens reunim per fer una calçotada i és com si no hagués passat el temps... riem, recordem, ballem amb la wii...

A mi em van encarregar les postres - com era d'esperar. Com que la setmana passada va ser l'aniversari del Pep, vaig pensar que havia de fer un bon pastís. I aquí el vaig trobar, al fantàstic blog de la Sandra, "La receta de la felicidad", que no deixa de sorprendre'm cada vegada que el visito.

Va agradar molt, i tots van fer "oooohhhhh!" quan el vam tallar. És un pastís laboriós, però no és difícil i la veritat és que queda espectacular.

Ja sé que el tovalló de sota és una mica "cutre", però és que estàvem en una calçotada!

Ingredients:

- 250 gr. de mantega a temperatura ambient
- 250 gr. de sucre
- 7 ous mitjans (també a temperatura ambient)
- 150 gr. de farina
- 150 gr. de "maizena"
- Un punt de sal
- 2 culleradetes d'extracte de vainilla
- 2 cullerades (soperes) de cacau pur en pols (com el Valor)

Per la cobertura de xocolata:
- 200 ml de nata 35% matèria grassa (la que jo vaig utilitzar tenia un 18% i va quedar bé)
- 200 gr. de xocolata fondant
- Una cullerada sopera de mantega
Nota: per la cobertura de xocolata us he posat la mateixa quantitat que venia a la recepta de la Sandra, però us he de dir que a mi me'n va sobrar quasi la meitat... Cap problema: sempre podem "sucar" unes quantes orelletes per acabar de rematar la festa! ;-)

Preparació:

1- Precalentem el forn per la part de dalt (sí, sí, he dit la part de dalt!) a 200ºC (si el nostre forn té temperatura superior; sinó, simplement posem el calor dalt).
2- Batem la mantega a punt de pomada amb el sucre (amb una batedora elèctrica). Això significa que la batem fins que quedi blanquinosa i hagi augmentat el volum.
3- Separem les clares dels rovells dels ous i reservem les clares.
4- Afegim els rovells a la mantega i el sucre. Ho fem un a un, mesclant cada vegada abans d'incorporar el següent.
5- Una vegada estiguin tots els rovells incorporats, afegim la farina (jo sempre la tamiso), que haurem barrejat abans amb la "maizena".
6- En un altre bol, batem les clares a punt de neu, afegint el punt de sal. Pels qui no ho heu fet mai, amb la batedora és molt fàcil: poseu les clares en un bol ben net (no ha de tenir gens de greix, ja que no pujarien), afegiu un punt de sal i bateu uns minuts. Se sap que estan fetes perquè si poseu el bol cap per avall no cauran.
7- En dues vegades, afegim les clares a punt de neu a la mescla anterior. Ho anem remenant amb una espàtula. Veureu que la textura es fa més lleugera i esponjosa.
8- Dividim la massa en dues parts iguals: en una hi afegim les dues cullerades de cacau i a l'altra la vainilla. 
9- Ens preparem per a fer les "capes": folrem el motlle (jo en vaig utilitzar un de rodó de 24cm de diàmetre) amb paper vegetal o l'untem amb mantega i empolvorem amb farina.
10- Posem dues cullerades soperes de massa de vainilla al motlle i ho repartim bé, fins que quedi una capa ben fina. Ho posem a la meitat del forn durant 2 o 3 minuts (només calor per dalt, així és com s'aniran coent les capes).
11- Traiem el motlle del forn i repartim dues cullerades de la massa de cacau. Compte no us cremeu! Tornem a posar-ho al forn 2-3 minuts.
12- Repetim l'operació fins acabar la massa. No us desespereu, jeje.
13- Quan acabem, deixem refredar el pastís uns 15 minuts - us morireu de ganes de tallar-lo pel mig per veure com han quedat les ratlles, però us heu d'aguantar! Mentrestant, preparem la xocolata.
14- Posem la nata a bullir. Quan ho faci, la traiem del foc. Afegim la xocolata a trossets i la mantega i anem remenant fins que quedi ben mesclat. Ho deixem refredar una mica.
15- "Banyem" el pastís de xocolata: li donem la volta (la part de sota queda més llisa i bonica) i hi repartim la xocolata per sobre. Deixem refredar una mica i ho posem a la nevera perquè solidifiqui - jo no ho vaig fer perquè tenia pressa per anar a la calçotada i quan vaig enganxar les boletes (amb pressa també...), em van quedar una mica malament...
16- Abans que acabi de solidificar, enganxem les boletes. Enlloc de les boletes, hi podeu posar trossets d'ametlla o el que la vostra imaginació us inspiri.

Com podeu veure, amb la pressa no ho vaig posar a la nevera i quan vaig enganxar les boletes va quedar regular perquè encara no estava prou sòlid...

Quaranta anyets del Pepot!!

Espectacular!! Segur que els deixareu amb la boca oberta!

8 comentaris:

  1. ¡Qué pinta tiene!
    Como esta semanita tendré tiempo libre.... probaré a hacerlo; ya te contaré!
    (Pili el traductor, al pulsarle a la bandera española me dice que ya está en español y no me traduce;;; algo estoy haciendo mal?)
    Feliz Semana guapa.
    Besitos.
    www.styleundertheskin.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carlota!

      No sé por qué pasa esto, ya lo he intentado arreglar y no hay manera... Fíjate que en la parte de arriba sale "Traducir del Español al Español", no detecta que está en catalán. Tienes que cambiarlo en el desplegable y poner "Catalán" y después ya te funcionará.

      Si hay alguna cosa que no queda bien traducida, dímelo y te lo aclaro.

      Ya me contarás cómo te queda. Besitos!!

      Elimina
  2. Hola Pili,

    Me gusta la modificación del nombre, es mucho más afín a ti!.

    Hoy estuve en Lolita Bakery y tenía todo muy buena pinta. http://www.lolitabakery.com/ Aunque al paso que vas, dentro de nada, te pondrás a su nivel.

    Un abrazo,
    Silvia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Silvia!

      Es que llevaba días pensando en cambiarlo... Ahora tengo que arreglar lo de los suscriptores del feedburner, porque se han quedado en pincakes. Ya lo arreglaré.

      Qué chulo lo de Lolita Bakery!

      Besos.

      Elimina
  3. Jo sóc un dels que va fer "Ooooooh!" quan la Pili va tallar el pastís. I també vaig dir "Esssssspectacular!" quan el vaig tastar.

    Gràcies per la currada, Pilu, i felicitats per l'èxit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jeje, gràcies a vosaltres Rafa, que m'animeu quan veig que us agrada!!

      Petonet!

      Elimina
  4. Repassant el receptari ji ji ji no m'havia parat a llegir l'elaboració d'aquest pastís i... quina currada nena!!!! m'he quedat al·lucinada. Però les capes inferiors no es cremen al final? i sigues sincera... Quanta estoneta vas emplear??????? je je je.
    Petons Pili.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jejeje, sí que és una currada... 14 capes per 3 minuts cadascuna, més la preparació de la massa, què t'he d'explicar que no sàpiguis! La cuina vol temps!
      Les capes inferiors no es cremen, perquè només es posa el calor per la part de dalt.
      Petons guapa!!!

      Elimina