Recent Posts

dilluns, 30 de gener del 2012

Pa de nous i panses (recepta molt fàcil)



Ho confesso: no tinc Thermomix. Ni tampoc panificadora. I ja ho sé: tu no has fet mai pa a casa perquè t'han dit que és molt difícil, perquè penses que si no tens Thermomix o panificadora no en pots fer, que és molt lent perquè s'ha de deixar fermentar la massa moltes hores, que es requereix un forn especial... Doncs ja pots començar a treure-t'ho del cap i apuntar els ingredients, perquè ara mateix et demostraré com n'és de fàcil fer pa a casa. Ah, i molt saborós, a més de gratificant! Aquesta recepta és molt senzilla i té un truc: no cal deixar llevar la massa abans de fornejar-la, sinó que aquest procés té lloc dins al forn, ja que el posem en un bol de vidre amb tapa i no precalentem el forn.



Aquesta recepta l'he tret de l'Isasaweis; gràcies a ella em vaig atrevir a fer pa, i ara ja en faig d'altres, una mica més elaborats, però no pas més complicats, com uns "panets mediterranis" amb olives, orenga i tomàquet deshidratat. Aviat posaré la recepta, veureu que també és molt senzill.

Anem doncs amb el "pa per a principiants".

Ingredients:

- 175 ml. d'aigua
- Una cullerada* d'oli d'oliva verge
- 15 gr. de llevat fresc
- una culleradeta* de sal
- 310 gr. de farina de força
- Nous i panses (o pipes, llavors de sèsam... el que vulgueu)

* Pels qui no ho sabeu, en receptes es una cullerada és una cullerada sopera (en anglès "tbsp", "tablespoon") i quan es diu culleradeta és una de cafè ("tsp", "teaspoon").

Important: necessitaràs un recipient apte per al forn amb tapa (per ex. un Pyrex - el que jo tinc fa 20cm de diàmetre i hi cap perfectament). Un altre tema important és la farina: ha de ser de força (la podeu trobar als supermercats), que és especial per a fer pa, brioixos, tortell de reis... I aquí teniu una fotografia del llevat fresc - jo el compro al Mercadona:

Preparació:

1- Posem l'aigua en un bol, afegim la cullerada d'oli i ho posem al microones 5 o 10 segons (no cal més!). Afegim el llevat, que desfem amb els dits i ho barregem amb una cullera.

2- Posem aquesta mescla en un bol i hi afegim la farina, la sal, les nous picades i les panses. Ho barregem bé amb una cullera de fusta. Quan s'ha format una massa més o menys homogènia, empolvorem una mica de farina al taulell i seguim treballant la massa, ara amb les mans.

Si la massa se'ns apega molt als dits, hi afegim més farina. Si en canvi està molt dura, hi afegim aigua. En principi, si feu servir les quantitat exactes que diu la recepta, no us passarà ni una cosa ni l'altra: totes les vegades que l'he fet ha sortit bé.

3- Fem una bola amb la massa. Untem un bol pyrex amb oli i hi posem la massa a sobre. Fem uns talls amb un ganivet a la part superior del pa, el pintem amb oli i posem una mica de farina per sobre. Posem la tapa al bol. Així queda la massa, veureu que dins al forn duplica la seva mida.



4- Ho posem al forn, que ha d'estar apagat (això és molt important, és el segon truc de la recepta). L'encenem a 220ºC - calor dalt i baix - durant uns 40 o 45 minuts, fins que es dori. Aneu vigilant, ja que cada forn és un món - el meu va per feina i en 40 minuts el tinc fet...

5- Traiem el pa del bol amb compte i el deixem refredar sobre una reixa (perquè no s'estovi per la part inferior).

No em digueu que no és espectacular!! I a més us garanteixo que surt molt bo! Ja m'explicareu com us ha anat la recepta!



18 comentaris:

  1. Respostes
    1. A veure si t'animes a fer-lo nena! És molt fàcil i amb les nous inpanses està boníssim!

      Elimina
  2. OMG! estoy muy contento por ti, solo hasta ahora entré a tu block: DELICIOSO!
    Besos desde Cali..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias! Tengo mucha ilusión y me lo paso muy bien preparando nuevas recetas!
      Besos desde Tarragona (te sigo por el face, es como si o te hubieras ido!). Espero que te vaya muy bien por Cali!

      Elimina
  3. A veure si el puc fer, el meu jefe també s'ha copiat la recepta!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uau, que bé Judith!! Ja em diràs com us ha quedat!! Veuràs que fàcil és!

      Elimina
  4. Ei Pili feliçitats pel blog. Ho fas molt fàcil i segur que molt bo. Algun dia posaràs la recepta aquesta que dius del pa amb olives oi? Ja s'em fa la boca aigua!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Roc!! I tant que posaré la recepta del pa amb olives, orenga i tomàquet assecat, que encara està molt més bo, uhhhhmmmmm! El que passa és que volia posar primer una recepta molt senzilla, pels qui encara no han fet mai pa.

      Elimina
  5. ¡¡¡Pili!!!...me acabo de encontrar tu blog por sorpresa en otro blog....
    ¡Me encanta; te sigo!
    Suerte guapísima.
    Carlota del Río.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carlota, qué sorpresa!! No entiendo cómo has encontrado mi blog, si apenas hace una semana que lo estrené... (tienes la opción de traducción al principio, supongo que la has visto, pero si algún día tienes una duda - la traducción puede ser a veces algo rara - dímelo y te lo aclaro).

      Me ha encantado el tuyo, yo también te sigo! Nos hemos reencontrado en la blogosfera, que bueno!

      Un abrazo.

      Elimina
  6. Hola, acabo de topar amb el teu blog gràcies a una seguidora del meu ji ji ji! i com veig que ets de la mateixa terra que jo (bé, jo de Constantí) ja hem tens com a seguidora teva!!!. Si vols fer una ullada al meu blog, ja saps només cal que vinguis estaré encantada. Petons i enhorabona pel teu!!! Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh, Sandra, m'ha encantat el teu blog, ja m'he fet seguidora teva també! Per cert, com has posat el gadget d'imprimir les receptes? L'altre dia ho vaig estar buscant i no me'n vaig sortir...

      Petons i ens veiem per la blogosfera!

      Elimina
    2. Hola,
      Mira que hem va donar malts de cap el tema d'imprimir i PDF.. per mi gens fàcil. No tindràs més remei que entrar a la configuració del blog... paciència. Ah! sobretot fes una còpia tal i com indica l'enllaç, ok?. Et deixo el link on ho explica molt bé. ÀNIMS!!!


      http://www.iniciablog.com/2011/04/blogger-print-pdf-imprimir-exportar.html

      Elimina
    3. Moltes gràcies Sandra! A veure si entre avui i demà m'hi poso i ho aconsegueixo... Fins aviat!

      Elimina
  7. Hola Piliiiiii, sóc el Gerard.

    He fet el pa però no m'ha convençut la textura (la molla havia pujat poc, com si fos un coc) i estic pensant en la farina de força que he fet servir (harimsa). Me'n recomanes cap?

    Felicitats pel bloc!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gerard!
      Gràcies per seguir-me Gerard!
      Per la foto que has posat al face sembla que hagi pujat bastant... Pensa que aquest pa no et quedarà mai com el que compres a la panaderia, sinó que és més consistent (d'altra banda, tampoc se't posarà sec l'endemà com sí que passa amb els del súper...). Això que em comentes li va passar a una noia que el va amassar molt poc, però crec que tu ho has fet amb la Thermomix, no?
      En fi, jo utilitzo la farina de força del Mercadona i em va molt bé. Si de cas, prova-ho amb aquesta, a veure què tal.
      Petons!

      Elimina
  8. sííí amb la TH ;-)

    Ok, al Mercadona hi tinc el carnet VIP

    seguiré provant!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja m'explicaràs Gerard! Si amb la farina del Mercadona et segueix quedant igual, ja pots llençar la Thermomix (o ven-la per internet, jeje) i compra't un petit tresor... la Kitchenaid! jajaja

      Elimina