Recent Posts

diumenge, 4 de novembre del 2012

El Priorat a la meva cuina: truita amb sucJust fa una estona he arribat de la meva primera cursa de 10km! No està gens malament: córrer és un esport molt agraït, en molt poc temps veus la millora. Ha estat força especial, perquè hem corregut pel Port Aventura, envoltats pel Dragon Khan, la Polinèsia, el Far West... L'any que ve repeteixo segur! 

Quant de temps feia que no menjava truita amb suc!! L'oloreta i el sabor em van dur directament a la meva infància: la meva mare la feia sovint quan érem petites. L'any passat per Sant Jordi, buscant llibres de cuina a les parades de la Rambla, va fer cap a les meves mans un llibre de plats típics del Priorat. El vaig obrir i allí estava: la truita amb suc!! Ja ni me'n recordava! No us passa que hi ha plats que se us oblida que existeixen?

La padrina Dolors és qui em va passar la recepta d'aquest plat: en sap molt ella de cuinar (encara he de fer el coc de farina, un altre record de la infància...) i em va dir que la recepta d'aquesta truita és molt antiga. Aquesta entrada te la dedico, padrina: gràcies per passar-me la recepta! (bé, heu de saber que en realitat no és la meva padrina, ho és de l'Emma, però les tres germanes li diem "padrina" i no sabeu com n'està ella de contenta!).Ingredients (per 2-3 racions, depèn de la gana, de si suqueu pa, de si feu plat únic...):
- 400 gr. de fesols*
- 3 ous
- Mitja ceba (o una petita)
- Un tomàquet madur petit
- 1 cullerada sopera de farina
- Una culleradeta de postre de pebre vermell dolç
- Una mica de bacallà salat esmicolat (jo no en vaig posar, ja sabeu que no ens agrada el peix...)
- 4 grans d'all sencers més un altre picat.
- Suc de bullir els fesols o aigua (entre mig i un got aproximadament, ho vaig fer a ull)
- Uns quants farcellets de col (opcional, jo no en vaig posar perquè no en tenia)
- Sal, oli, julivert

* Si utilitzeu fesols secs quedaran més bons: es posen en remull el dia abans i l'endemà els bullim durant 2 o 3 hores (recordeu-vos de guardar el suc). Si no teniu temps, utilitzeu fesols de pot, també queda boníssim.

Preparació:
1- Fem la truita amb fesols de la manera habitual: posem oli en una paella, hi saltegem els fesols escorreguts. Seguidament afegim l'ou batut amb sal. La fem d'un costat, la girem i la fem de l'altre costat (ja ho sé, és obvi com es fa una truita de fesols, però per si de cas hi ha algun despistat...). La reservem perquè es vagi refredant.
2- En una altra paella saltegem els quatre grans d'all, sense pelar-los, per aromatitzar l'oli. Els retirem quan estiguin daurats. En aquest oli hi posem la ceba picada, el bacallà (si en poseu), el tomàquet tallat ben petit, julivert picat amb un gra d'all. Quan es comenci a fer hi afegim la farina i el pebre vermell dolç i ho fem un parell de minuts més mentre remenem. Seguidament hi afegim l'aigua o el suc dels fesols (si els hem bullit).
3- Remenem perquè quedi tot ben integrat i finalment hi posem la truita (i els farcellets de col en cas que en posem). Deixem que faci xup-xup uns minuts i ja la tenim!
4- Quins records d'infància. Curiosament, els sabors i els aromes tenen un gran poder de fer-nos viatjar en el temps...

Notes:
- Jo hi vaig posar dues cullerades soperes de farina i així és com inicialment havia publicat la recepta, però un parell de persones m'han dit que els va quedar una mica massa espessa la salsa, així que ho he modificat i ho he canviat a una cullerada.
- Si utilitzeu l'aigua de bullir els fesols potser no us hi caldrà posar farina, o poseu-ne poqueta.
- Si teniu ocasió de fer-ho en una cassola de terra, molt millor.10 comentaris:

 1. mmmmm...una recepta salada!!! i qué original! tot i ser de d'aquí al costat, no n'havia sentit a parlar! truita de fessols!! ni idea!! i en suc!!! espectacular!!! thanks!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ei Àngels, una no, és una cada dues setmanes (ara acostumo a posar una recepta salada i una de dolça, una setmana de cada).

   És una recepta típica del Priorat, molt antiga. L'has de fer, ja veuràs com t'encantarà, està boníssima!

   Petons!

   Elimina
 2. que bona, em sona havier vist aquesta recepta a un llibre molt antic que té ma mare, algo aixi com truita guisada....no recordo el nom, però també duia suc, i ha de ser realment bona i saciant, sobretot per aqeusts dies que vé el fred! gràcies per compartir aquesta meravellosa recepta! petons

  ResponElimina
  Respostes
  1. I jo que em pensava que aquesta recepta era exclusiva del Priorat, jeje. Ja em diràs com et queda si la fas, ja veuràs com t'encanta!
   Petons!

   Elimina
 3. Mmmmmm Pili!!! quina recepta més bona, m'encanta! la faig segur, però jo amb el bacallà que ens encanta je je je.
  Petons guapa!!
  sandra.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ja em diràs com et queda Sandra! Ja veuràs com us agrada. Una amiga meva diu que la fa amb una picada de galetes maria, all i julivert. Jo ho provaré perquè ha de quedar molt bona també!
   Petons guapa!

   Elimina
 4. Pili, jo l'ha faig amb fesols i espinacs, queda més esponjosa, a tots ens agrada molt. El Sandro l'hi diu "truita sumergida" je je!!!

  ResponElimina
 5. No he pensat signar,je je!!

  Mª Mercè

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ja m'he pensat que eres tu Mª Mercè! ;-) Molt bo això de la "truita sumergida". El Jesu, quan la vaig fer la primera vegada, em va dir: "alaaa, que buenaaaa... ¿por qué no la habías hecho nunca antes?".

   Petonet i gràcies per participar al meu blog Mª Mercè!

   Elimina