Recent Posts

diumenge, 30 de juny del 2013

Quelitas, galetes d'inca o galetes d'oli


Us en recordeu de les Quelys? A casa meva les menjàvem els diumenges al migdia amb el vermut. Són unes galetes típiques de Mallorca, i diuen que el seu nom ve per una visita de la guapíssima Grace Kelly a l'illa. No és l'única cosa que porta el seu nom: la mítica bossa Kelly d'Hermès també porta el seu nom. Però això ja ens donaria peu a començar un bloc de moda i, tot i que també m'agrada molt el tema moda, ja no tinc més temps... ;-)

Estic arribant a una conclusió (algú em crucificarà pel que vaig a dir ara...): si us agrada fer receptes amb masses fermentades (pa, brioixos, cinnamon rolls, massa de pizza...), el millor és la panificadora (gràcies de nou Maribel, va ser un regal fantàstic!). Sí, sí, la panificadora! Us confesso que estic perdudament "enamorada" de la meva Kitchenaid. I és perfecta per fer cocs, galetes, pastissos, muntar les clares a punt de neu (les fa impressionants en 2 minuts!), i també masses que han de fermentar. Però el que us vull dir és que la panificadora té un programa que es diu "Masa subida", que normalment s'utilitza per fer massa de pizza i dura una hora i mitja aproximadament, que el que fa és amassar i escalfar una mica perquè la massa fermenti. I clar, és molt còmode perquè hi poses els ingredients, prems el botó i quan ha acabat ja pots donar forma a la pizza, els brioixos, el pa (si el vols coure al forn enlloc de la panificadora), o com és aquest cas, les "Quelitas". Però no patiu, que a la recepta us explico com fer-les amb i sense panificadora.

La recepta l'he trobat al bloc Pasar del aire i l'he adaptat una mica a la meva manera.


I anem "al lío" que avui m'estic enrotllant com una persiana... Recordeu les Quelys o Quelitas? A mi em porten molts records de quan era petita, perquè eren típiques el diumenge a l'hora de dinar mentre fèiem el vermut (que era petita... no vull dir vermut de veure, sinó de menjar... l'addicció a aquest exquisit licor m'ha vingut de gran, jajaja!). Aquestes galetes salades són típiques de mallorca, i també es diuen galetes d'inca o d'oli.

Ingredients (amb aquesta quantitat em va sortir la safata del forn sencera):
- 100 gr. d'aigua
- 50 gr. d'oli d'oliva
- 50 gr. de llard (=manteca) a temperatura ambient*
- 15 gr. de llevat fresc premsat (jo utilitzo el Levital del Mercadona)
- 275 gr. de farina
- 5 gr. de sal

* Enlloc de 50gr. d'oli i 50gr. de llard, podeu posar 100 gr. d'oli.

Elaboració:
1- Escalfem l'aigua al microones uns 20 segons. Hi desfem el llevat fresc i remenem amb una cullera.

2- Si tenim panificadora: posem l'aigua i el llevat a la cubeta i tota la resta d'ingredientes, en l'ordre que apareixen a la llista. Posem el programa de massa pujada i anem a córrer, passejar, prendre el sol, mirar un capítol de Fringe o Masterchef... Un cop acabat el programa, anem al pas 5.

3- Si ho fem a mà: en un bol posem l'aigua amb el llevat, hi afegim el llard i anem agregant la farina i la sal, a mida que anem mesclant, primer amb una cullera i després amb les mans. Anem posant la farina fins que s'acabi. La massa us quedarà bastant oliosa.

4- Fem una bola amb la massa, la posem en un bol tapat amb un drap i deixem reposar durant una hora aproximadament, o fins que hagi duplicat el volum.

5- Sobre el taulell enfarinat, estirem la massa amb un rodet. El gruix ha de ser d'uns 5 o 6 mm aproximadament.

6- Amb un tallador de galetes, el tap d'una ampolla de licor, el suport d'una mànega pastissera (el meu cas) o el que us passi pel cap, tallem cercles d'uns 4-5 cm de diàmetre fins acabar tota la massa.

7- Posem les "Quelites" a la safata del forn sobre paper vegetal, marquem els punts amb una forquilla o escuradents i les deixem llevar una altra vegada durant una mitja hora aproximadament (en un lloc sense corrent d'aire).

8- Escalfem el forn a 200ºC. Un cop passat el temps de la segona fermentació de la massa, baixem la temperatura a 180ºC i fornegem les nostres "Quelites" durant uns 15 minuts, calor dalt i baix: això és orientatiu, coneixeu el vostre forn millor que jo... ;-). Si creieu que és millor calor només per baix i al final posar també dalt, com us vagi millor.

9- No us ha fet il·lusió fer Quelys a casa?


6 comentaris:

 1. Saps que tinc guardada una recepta per fer les quelitas a casa des de fa un parell d'anys? Ara me n'has fet tornar a venir ganes, són tan i tan bones!! T'han quedat fantàstiques!
  Petons
  Sandra
  PD: confesso que també tinc una addicció al vermut! jajajaja

  ResponElimina
  Respostes
  1. Vinga Sandra, doncs a fer-la! A mi em va passar igual, quan vaig veure la recepta vaig dir "uauuuu, quelitas! vaig a fer-les!"
   I el vermut... el millor que tenen els diumenges! ;-)
   Petons guapa!

   Elimina
 2. Ha de ser quasi mpossible parar de menjar-les! Genials les fotos! Una abraçada!

  ResponElimina
 3. Ohh m'encanten!!! jo també en menjava de petita i no sé perquè fa temps que no n'he menjat, si estan boníssimes! m'apunto la recepta i així trec partit a la panificadora ;-)

  ResponElimina
 4. Aquestes galetes no les coneixia i fan una pinta tan bona... A mi també m'agrada molt la panificadora!! jejej

  ResponElimina
 5. Eiii Pili!!! a casa tb' els menjàvem els diumenges!!! ja ja ja ja quina gràcia i quins records... ni me'n recordava...
  T'han quedat perfectes nena, jo de moment hem conformo amb els teus pq' últimament no tinc temps de res...
  Molts petons guapa!
  Sandra.

  ResponElimina