Recent Posts

diumenge, 10 de març del 2013

Iogurts naturals (amb iogurtera)

 
Aquesta setmana la Pili em va preguntar si sabia com funcionava una iogurtera (una altra Pili, no és que m'agafi per parlar sola... que també ho faig a vegades, i té l'avantatge que sempre em dono la raó, jajaja!). I se'm va ocórrer que us en podria parlar: si a casa us agraden força els iogurts, us recomano que us compreu una iogurtera: no només pel que us podeu acabar estalviant, sinó perquè són més bons que els que venen al supermercat i es preparen en 2 minuts (després la iogurtera treballa durant 8 hores, però no heu de fer res). Pili, espero que et serveixi aquest post!

L'elaboració dels iogurts en iogurtera és força senzill: mesclem un iogurt - que farà de ferment - amb un litre de llet (més els ingredients que us poso més avall) i la iogurtera manté la temperatura a uns 43ºC, activant així el ferment i elaborant nous iogurts en unes quantes hores.


La iogurtera que jo tinc és aquesta Moulinex que veieu a la foto inferior. Em va costar uns 30€ i es poden fer 7 iogurts (normalment el setè l'utilitzarem per tornar a fer iogurts, així que és com si ens en sortissin 6). Hi ha una altra versió d'aquesta iogurtera que va sortir després que porta un temporitzador, així que s'apaga automàticament (aquesta val uns 60€). He de dir que aquesta amb el temporitzador és millor, però si us en compreu una que no en té, cap problema: us compreu un programador d'aquests que utilitzem normalment per programar les llums de nadal del balcó i ja teniu iogurtera amb programador! També sé que al Lidl de tant en tant venen una iogurtera que crec que costa uns 20€. Suposo que qualsevol marca deu anar més o menys bé.



Ingredients (és important llegir les notes al final de la recepta):
- 1 litre de llet a temperatura ambient, no la poseu freda de la nevera. Si la teniu a la nevera, escalfeu-la una mica al microones.
- 1 iogurt natural - millor que no sigui desnatat, ja que ens quedarien els iogurts poc espessos.
- 3 o 4 cullerades soperes de sucre (jo en poso 4 de rases, però cadascú al seu gust). També podeu fer-los sense sucre i afegir-lo quan us aneu a menjar el iogurt.
- 1 cullerada sopera de llet en pols (si utilitzeu un bon iogurt com a base i llet sencera amb mitja cullerada n'hi ha prou).

Elaboració:
1- En un recipient posem el iogurt, el sucre i la llet en pols. Ho remenem bé fins tenir una mescla homogènia.
2- Anem afegint el litre de llet poc a poc, sense deixar de remenar.
3- Omplim els gotets de la iogurtera. Posem la tapa a sobre (les tapes dels iogurts no cal posar-les mentre es fan els iogurts) i connectem la iogurtera.


4- Al cap d'unes 8-10 hores apaguem la iogurtera (jo ho poso 8 hores), tapem els gots de iogurt amb la seva tapa i els guardem a la nevera. Estaran llestos al cap d'unes 4 hores, però sempre és millor d'un dia per l'altre, ja que estaran més quallats.



Notes:
- La llet pot ser sencera o desnatada, la que vulgueu. Jo sempre els faig amb llet sencera, queden més bons...
- Podeu fer els iogurts amb melmelada o amb fruita natural, posant uns trossets de pinya, taronja... al fons del got abans de posar-hi la mescla.
- Què passa si deixem la iogurtera funcionant més de 8-10 hores? Doncs que els iogurts quedaran més àcids com més temps els tinguem a la iogurtera i a més es pot formar el que es coneix com sèrum: un líquid transparent que ens pot fer una mica de mania a la vista però que no és dolent: simplement remenem el iogurt i deixarem de veure'l.
- Dels iogurts que us surten, un el podreu utilitzar per tornar a fer-ne. El que sí es recomana és no utilitzar iogurt fet a casa més de 12 vegades, ja que el ferment perd qualitat.
- Com millor sigui la qualitat del iogurt que utilitzeu com a ferment, més bons us sortiran. Abans utilitzava els del Mercadona, però ara els compro en una lleteria que hi ha al carrer Unió de Tarragona i es nota molt la diferència.
- Jo us he posat les quantitats que jo utilitzo, però es poden variar al gust de cadascun, amb la pràctica ho podem adaptar segons com ens agradin més.
- El temps de conservació a la nevera és d'uns 8-10 dies, però a mi no em dona temps a que se'm caduquin: tinc "el monstre dels iogurts a casa" i en faig dues o tres vegades a la setmana...

Aquí en teniu un amb melmelada de maduixes

Hi posem una mica de sucre de color taronja, jejeje...

I no... aquestes pegatines no van amb el got... són uns "washi tapes" que no m'he pogut resistir a posar per fer la foto...

15 comentaris:

  1. m'encanta el iogurt casolà! ara els faig de soja (amb llet de soja i iogurt normal) i queden realment bons! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la idea Roser, jo no ho he provat mai amb llet de soja, i els iogurts amb soja m'encanten!
      Petons!

      Elimina
  2. el monstruo del yogurt y el monstruo de cualquier cosa que hagas!! Cómo poder resistirme? Delicioso!! ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qué agradecido eres!!! Me encanta que te gusten mis "experimentos" en la cocina, jeje. ;-)

      Elimina
  3. Quins iogurts més bons mmmmmmmm al final m'hauré de comprar la iogurtera tb' JA JA JA JA!!!! les cintes... que et puc dir... UNA CUCADA!!!!! com canvia el got un simple got a una foto increíble!.
    Petons guapa.
    Sandra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sandra, amb "lo cocinillas" que ets, segur que l'aprofites molt: jo l'utilitzo moltíssim. A més, es preparen en dos minuts!
      Petons guapa!

      Elimina
  4. Hola,
    Fa poc que em dedico a fer iogurts amb iogurtera (com la que surt en aquestes fotos,jejeje...Moulinex, potser?)
    M'agradaria que em diguessi-ho com fer iogurts de xocolata (ho vaig probar amb el Nesquick i el resultat va ser penós), de maduixa (sense trossos que no els soporto), de llimona,...
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montserrat!
      Doncs sí, és la Moulinex, i no li dono temps a descansar. El que passa és que sempre faig iogurts naturals, que és com ens agraden a casa...
      Així que poc et puc ajudar, però he vist per internet que alguns bloggers utilitzen cacau en pols per a fer els iogurts de xocolata (però del de fer xocolata desfeta, no Colacao o Nesquick). No sé, prova-ho a veure què tal.
      I pel que fa als de maduixa, jo crec que la millor opció és fer-los naturals i però posant una mica de melmelada de maduixes a la base del got. Fàcil i bo (aquests sí que els he tastat, i queden molt bons).
      Iogurts de llimona tampoc n'he fet mai, però també he vist per internet que hi posen la ratlladura de llimona (només la part groga, ja que la blanca dóna gust amarg).
      Espero haver-te ajudat una mica, tot i que ja t'he dit que de xocolata i de llimona no n'he fet mai, és qüestió de provar-ho.
      Petons!

      Elimina
  5. saps si hi ha llet en pols sense lactosa? En sóc intolerant, i molt!!!
    Potser hi ha algun altre ingredient que pugui fer servir.
    Gràcies!

    ResponElimina
  6. Crec que sí que n'hi ha, però no sé si és fàcil trobar-ne. Si no en trobes en supermercats grans, jo ho provaria en alguna farmàcia (és el que vist per internet...)

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies per aquesta orientació tan ben explicada.

    ResponElimina
  8. Jo sóc intolerant a la lactosa i els faig amb llet d’ovella i sense llet amb pols i queden ben quallats

    ResponElimina