Recent Posts

diumenge, 6 de maig del 2012

"Cinnamon rolls" (espirals de canyella)


Maribel, aquesta entrada te la dedico.

Per als qui no la coneixeu, la Maribel és molt especial, és una d'aquelles persones com n'hi ha poques: generosa, positiva, sempre de bon humor, esplèndida, forta, de mentalitat oberta, i a qui les vicissituds de la vida fan més forta enlloc de debilitar-la. A més, és la meva tieta, però li diem "Maribel", no "tieta" (la faria gran i no ho és, té seixanta i no sé quants anys, però un esperit més jove que molts de 25...). I té un iPad: a la pàgina principal d'internet hi té el meu blog (és la meva fan número u, jeje). Per això li dedico en primera persona, perquè serà la primera en llegir la recepta, jeje. Recordo les festes que ens preparava quan érem petites, al seu apartament de Castelldefels, eren genials!

Em va regalar una panificadora, i la recepta d'avui (aquests cinnamon rolls que estan... uhhhhhmmmm espectaculars!!) és la primera que vaig fer-hi, desobeint les instruccions que diuen de començar amb una recepta senzilla de pa bàsic... Però tranquils, no fa falta una panificadora per fer aquesta recepta!! Seguiu llegint!

Els espirals de canyella és una recepta típica dels Estats Units i del nord d'Europa - en tema de dolços se la saben llarga... - i mentre es couen al forn tota la casa fa una oloreta... Ja no us dic com n'estan de bons, són impressionants! Els vaig fer la setmana passada i li van agradar fins i tot a la meva germana petita, que no li agrada la canyella! L'elaboració no és complicada, però és lenta perquè s'ha de deixar llevar la massa dues vegades (no patiu, mentrestant podeu anar a córrer per cremar les calories que us menjareu després, llegir, veure una pel·li...).  La recepta l'he tret de la Laura Vitale.


Ingredients per a 16 espirals:

Per la massa:
- Un sobre de llevat sec en pols (us adjunto una foto)
- 185 gr. de llet sencera
- 50 gr. de sucre
- 60 gr. d'aigua tèbia
- 1/4 de culleradeta d'extracte de vainilla
- 1 ou
- 1 culleradeta de sal
- 60 gr. de mantega sense sal fosa
- 510 gr. de farina
- 50 gr. de mantega fosa, per pintar la massa abans de fornejar-la. 

Aquí teniu una foto del llevat, el venen als supermercats:









 Per al farciment:
- 75 gr. de mantega a temperatura ambient
- 165 gr. de sucre moreno
- 50 gr. de sucre blanc
- 1 cullerada sopera de canyella en pols

Per al glacejat:
- 250 gr. de sucre glass
- 1 culleradeta d'extracte de llimona
- Fins a 4 o 5 cullerades soperes de llet tèbia

Preparació:
1- Comencem per la massa: En un bol petit posem l'aigua tèbia (la podem escalfar al microones uns 15 segons) i una cullerada dels 50gr. de sucre. Escampem el llevat en pols per sobre i ho deixem reposar 5 minuts.
2- Mentrestant, en un bol posem l'ou, la llet, la sal, la resta del sucre, 60 gr. de mantega fosa, l'aigua amb el llevat i la meitat de la farina. Ho mesclem tot bé, ja sigui amb una cullera de fusta i després amb les mans, amb una panificadora o amb una Kitchenaid (=és la Thermomix dels que ens agrada la rebosteria, ben aviat us en tornaré a parlar, jejeje...). Quan tinguem una massa homogènia, afegim la resta de la farina i tornem a amassar, fins aconseguir una massa esponjosa.

Amb la panificadora em vaig estalviar amassar a mà, jeje...

3- Fem una bola amb la massa i la posem en un bol untat amb oli. Ho tapem amb paper film i ho deixem reposar en un lloc càlid de la casa durant dues hores o fins que dupliqui el seu volum.

4- En un bol mesclar els ingredients del farciment (excepte la mantega): el sucre moreno, el sucre blanc i la canyella.
5- Quan la massa ha duplicat el seu volum, hem de donar-li una forma rectangular. Escampem farina sobre la zona de treball i estirem la massa fent un rectangle d'uns 43x23cm aproximadament. Untem la massa amb la mantega a temperatura ambient i escampem la mescla dels sucres i canyella per sobre.


Enrotllem la massa i tallem els 16 espirals: per tallar-los iguals anem tallant la massa en meitats, fins aconseguir els 16. Els repartim en una safata de 40x20cm que haurem untat amb una mica de mantega. Tornem a tapar amb paper film i ho deixem reposar durant una hora i mitja aproximadament, fins que tornin a augmentar el volum.
 

6- Pintem els espirals amb la mantega fosa (jo no ho vaig fer, però ho provaré la propera vegada; total, serà una bomba calòrica igualment...) i posem la safata al forn, que haurem precalentat a 170ºC. Els coem durant uns 30 minuts o fins que estiguin dauradets.
7- Preparem el glassejat: posem el sucre glass i l'extracte de llimona en un bol i anem afegint cullerades de llet tèbia (5 màxim) i remenem fins aconseguir una textura homogènia. Repartim el glassejat per sobre i anem amb compte de no escaldar-nos la llengua, ja que en aquest moment ja no podrem resistir la temptació de tastar-los encara que estiguin cremin!!


Notes:
- Les mesures us poden semblar estranyes, però a la recepta original, de la Laura Vitale, ho diu en "cups" o tasses (són les mesures que utilitzen els americans i britànics), i he fet la conversió a grams.
- Si us en sobra algún, veureu que l'endemà ha endurit. No se us passi pel cap llençar-lo!! Simplement el calenteu al microones i tornarà a estar esponjóoooooooos... com acabat de fer.
- Es pot congelar la massa una vegada heu fet els espirals, i quan els vulgueu fer, els deixeu a la nevera durant la nit i l'endemà els traieu, els deixeu tapats durant una hora i mitja aproximadament i els poseu al forn.

Els podeu acompanyar amb nata o gelat... o tot sols també estan fantàstics!

8 comentaris:

  1. Pili, con esta receta me siento más que identificada ya que es uno de mis dulces favoritos y que aprendí a hacer cuando estuve en USA.

    ¡¡Me encanta!!

    Un abrazo,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Silvia! La verdad es que desde que vi el video de Laura Vitale la tenía en mente, porque se me hacía la boca agua!
      Besitos!

      Elimina
  2. Pili, que ens portes avui????? això és una delícia de recepta mmmmmmmmmm. Sempre la he volguda fer pq' té una pinta espectacular, però la tinc a pendents... ara ja no tinc excusa nena, si tu dius que està boníssima m'ho crec je je je!. Tot i que... hauré de córrer durant una setmana seguida JA JA JA!. Continua penjant receptes com aquesta que m'encanten.
    Petons, Sandra.
    www.miscositassrv.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sandra, definitivament has de fer aquesta recepta, és una passada! Fins i tot li va agradar a la Meri (mira el comentari següent) i a la meva germana, que no els agrada la canyella! (i reconec que a mi tampoc m'agradava gaire abans: ara m'encanta!).

      Petonet!

      Elimina
  3. No se si sere capaç de fer-ho, pero com els he probat de la teva propia collita he de dir que a mi no m'agrada la canela i estan impresionants.
    Molts Felicitats, per tots els plats que ens deleites i ens animes a realitzar sobretot a mi.

    Petons.Meri.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Meri, ho has de provar, segur que et quedarà bé si segueixes les indicacions, i si tens qualsevol dubte, truca'm!
      Gràcies pels "piropos", m'alegra molt que t'agradin les meves receptes.
      Petonet!

      Elimina
  4. Pili me encantan los cinamon y ese saborcito a canela ummmmmmm.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Están riquísimos Maria Dolores! Yo tengo pendiente hacer tu quiche lorraine!
      Besitos!

      Elimina