Recent Posts

diumenge, 7 de juliol del 2013

Tarte tatin



Aquí teniu un dels pastissos més coneguts de la cuina francesa: la tarte tatin!! Tots els restaurants de categoria a França el tenen al seu menú. I sabeu què? Que és molt fàcil de fer!! Es tracta d'un pastís que es fa a l'inrevés: les pomes es posen a la part de baix (sobre una base de caramel, uuuhhhmmmm...), la massa a sobre, es cou al forn així i després se li dóna la volta, com si fos una truita. S'acostuma a servir calent i és ideal acompanyar-lo amb gelat (el contrast és exquisit), però també pot anar amb crema o nata. La recepta l'he tret del llibre Escuela de postres (de Larousse). Aquest postre és definitivament un èxit assegurat!



Ingredients:

Per la massa (veure notes al final):
- 250 gr. de farina
- 125 gr. de mantega (que haurem tret una estona abans de la nevera)
- 3 rovells d'ou
- 100 gr. de sucre

Pel farcit de pomes:
- 125 gr. de mantega
- 100 gr. de sucre moreno
- 50 gr. de sucre blanc
- 1,5 kg. de pomes. La recepta diu reineta o Granny Smith, però jo vaig utilitzar pomes golden

També necessitarem una paella o bé una safata que puguem posar al foc (o vitro) i a la vegada al forn. Jo vaig utilitzar una paella d'aquestes que es pot treure el mànec. En cas que no ho tingueu, podeu fer el caramel en una paella i després passar-lo al motlle pel forn.



Elaboració:

1- Posem sobre el taulell o en un bol els 250 gr. de farina, els 125 gr. de mantega, els 3 rovells i els 100 gr. de sucre. Amassem fins aconseguir una mescla homogènia.

2- Emboliquem la massa amb paper film i la deixem reposar a la nevera durant un parell d'hores. Fins i tot la podem deixar d'un dia per l'altre.

3- Preparem el caramel: untem la paella o motlle amb mantega (uns 25 gr.). Afegim el sucre moreno i el blanc i deixem caramel·litzar a foc lent durant uns minuts. Anem remenant sovint perquè no es cremi.

4- Mentre es fa el caramel, pelem les pomes, les tallem a quarts i els hi traiem el cor.

5- Posem les pomes de manera radial sobre la mantega caramel·litzada, procurant que no quedin espais buits, tal i com veieu a la imatge inferior, i les coem al forn a 180ºC durant uns 15 minuts. Recordeu que si no teniu una paella que pugui anar al forn, haureu de fer-ho en un altre motlle.


6- Mentrestant, extenem la massa amb un rodet.

 

7- Passats els 15 minuts, traiem les pomes del forn, tallem a daus la resta de la mantega (uns 100 gr.) i la posem sobre la poma. A sobre d'aquesta hi posem la massa (no cal retallar-la, si surt per fora del motlle, el dobleguem cap a dins). Tornem a fornejar durant uns 25 minuts. Com sempre, jo poso calor per baix només i un toc per dalt al final si veig que no ha quedat prou torrat. Aquest és l'aspecte en treure-la del forn:


8- Traiem el pastís del forn, li donem la volta (compte en cremar-nos, podem esperar a que es refredi). I tatxaaaaaaan! Aquí tenim la nostra deliciosa tatin!! Tan autèntica com la dels millors restaurants de Paris! ;-)

Notes:
- Tenim dues opcions pel que fa a la massa: podem fer la d'aquesta recepta o bé utilitzar pasta de full, o massa brisa comprada. La veritat és que fer la massa no m'ha costat gens i el resultat ha estat espectacular, però si tenim pressa, una massa comprada sempre ens facilitarà la feina.
- La recepta del llibre deia 150 gr. de sucre blanc per fer el caramel. Jo l'he canviat per 100 de sucre moreno i 50 de blanc perquè així les pomes queden més daurades. També podem utilitzar només sucre moreno.


6 comentaris:

  1. Fantàstica...i tu dius que és fàcil, però també hi fa que l'autora és una artista a la cuina!

    ResponElimina
  2. pero que bo i facilet que es! pero la pinta és massa! m'encanta! petons

    ResponElimina
  3. M'encanta aquesta tarta, t'ha quedat genial! petons

    ResponElimina
  4. Esta tarta es una de mis favoritas que además no tiene demasiada complicación.

    Tiene una pinta deliciosa!!

    Bss,
    Silvia

    ResponElimina
    Respostes
    1. De acuerdo contigo Silvia! Mo es nada complicada y el resultado es espectacular!
      Besitos!

      Elimina
  5. Et pots creure que no la he tastada mai! i veient lo fàcil que resulta... hauré de fer-la :)
    T'ha quedat molt bé guapa!
    Per cert! espero que gaudeixis de l'estiu i de les vacançes!!!
    Petons, Sandra.

    ResponElimina