Recent Posts

diumenge, 22 de juny del 2014

Coca de Sant Joan amb ganache de xocolata i melmelada de cireres


I ja torna a ser aquí Sant Joan! I jo, que mai a la vida havia fet la coca, des de fa tres anys que la faig. I mira que n'és de bona... Però feta a casa: passa com amb el tortell de reis, que una vegada l'has fet a casa, mai més en tornes a comprar. 

La recepta de la coca és la que faig sempre i el farcit d'aquest any el vaig treure d'una entrada del bloc de la Silvia, Amigastronomicas, en una entrada publicada per l'Antonia Puigoriol, on donava diferents idees per al farcit de la coca. La recepta era de ganache de xocolata i melmelada de gerds, però jo no en tenia i he utilitzat melmelada de cireres.

Aquí teniu les altres receptes de coca de Sant Joan que he publicat:



Ingredients:
Per la massa mare:
- 25 gr. de llevat fresc (jo el compro al Mercadona, el tenen on hi ha la mantega)
- 100 ml. de llet
- 125 gr. de farina de força

Per la massa de la coca:
- 75 gr. de sucre
- 3 ous (si són grans, en podem separar una miqueta per pintar la massa al final)
- 350 gr. de farina de força
- 40 gr. de mantega a temperatura ambient
- 2 gr. de sal (un pessic)
- Una cullerada sopera + una culleradeta de postre d'aroma de tarongina (jo utilitzo el "aroma de azahar" de la marca Vahiné, la venen al Corte Inglés, al Suma...). Si no en teniu, no cal que en poseu, però jo crec que li dona aquell sabor tan especial...
- La pell d'una llimona (només la part groga, ja que la blanca és amarga)

Per al ganache de xocolata i melmelada de cireres
- 100 gr. de xocolata 70% (pel meu gust una mica massa fort, jo posaria meitat de xocolata negra, meitat de xocolata amb llet)
- 60 gr. de melmelada de cireres (o de gerds)
- 20 gr. de nata

 
 
Elaboració:
1- Comencem preparant la massa mare: escalfem uns 15 segons la llet al microones, hi afegim el llevat premsat i ho remenem amb una cullera per dissoldre'l. Incorporem la farina a poc a poc, fins aconseguir una massa homogènia. Ho tapem amb un drap i ho deixem fermentar durant uns 20 minuts en un lloc càlid i sense corrent d'aire (veureu com duplica el volum).

2- Seguim amb la massa principal: en un bol posem la farina, el sucre, la mantega, els ous, l'aroma de tarongina i la sal. Ho treballem primer amb una cullera de fusta i després amb les mans, dins el mateix bol.
3- Quan tenim una massa més o menys homogènia, hi afegim la massa mare. Seguim treballant fins que queden totalment incorporades. Si ho esteu amassant en un bol, ara ja ho podeu posar sobre el taulell enfarinat i la seguiu amassant fent una bola. Podeu afegir una mica més de farina fins que la massa no se us enganxi als dits.
4- Tapem la bola amb un drap i la deixem reposar durant uns 5 minuts.
5- Mentrestant, preparem el ganache: mesclem la melmelada i la nata en un bol i ho escalfem al microones durant un minut aproximadament. Desfem la xocolata al bany maria. Hi afegim la melmelada i la nata en dues o tres vegades i ja ho tenim llest.
6- Una vegada la massa de la coca ha reposat, posem una mica d'oli al taulell, partim la massa en dos parts i les estirem amb un corró. En una de les parts hi posem el farcit. Posem a sobre l'altra meitat i amaguem les vores cap a dins. Una altra opció és fer-ho tipus pizza calzone, estirant la massa sencera i doblegant-la per la meitat.
7- Untem la safata del forn amb oli (o bé hi posem paper vegetal, que és el que jo he fet) i hi posem la massa sobre. Ho posem al forn, molt fluix - a 35ºC -, durant uns 20 minuts, perquè torni a fermentar (duplicarà el volum, és espectacular!). Dins al forn, a la part de sota, hi posem un recipient amb aigua, perquè agafi humitat (a mi se m'ha oblidat aquesta vegada i no ha passat res...).
8- Passats els 20 minuts, traiem la safata del forn. Escalfem el forn a 200ºC. Pintem la coca amb la mica d'ou que hem reservat, escampem sucre per sobre (en poseu més o menys segons com sigueu de llaminers...) i els pinyons.
9- Coem la coca al forn, a uns 200ºC, de 15 a 20 minuts (calor només per baix). La podem punxar amb un escuradents per saber si està totalment cuita.
10- Feliç revetlla!!!


7 comentaris:

  1. Muchas gracias por enlazarnos y sobre todo que la receta de Antonia te haya servido para preparar el relleno de tu deliciosa coca para la verbena.

    Un abrazo,
    Silvia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a vosotras Silvia, ha sido un triunfo total, les ha encantado a todos! (siempre hago la coca de Sant Joan antes de la fecha que toca, para poder publicar la receta...).
      Besitos!

      Elimina
  2. Ooooh, quina meravella de coca! Amb aquest farcit segur que serà un èxit. Bona revetlla!

    ResponElimina
  3. Oooohhhh...Esta coca tiene que estar de absoluto rechupete, qué buena pinta!!!

    ResponElimina
  4. Mmmmmm quin aspecte més boooo!!!. Pili m'encanta el plat dels cors, una cucada. El farcit té que estar de vici.
    Que passeu un feliç revetlla de Sant Joan guapa.
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
  5. No l'he provat mai amb xocolata, a mi m'encanta de crema, però aquesta proposta me l'anoto!! Petons

    ResponElimina
  6. Aquesta coca teva farcida la provaré de fer encara que sigui sense revetlla a la vista! PEtons!

    ResponElimina