Recent Posts

dissabte, 20 d’octubre del 2012

Massa de pizza



Ja fa força temps que no compro bases de pizza. Des que vaig provar de fer la massa a casa, ja no en vull saber res de les masses precuinades... És una manera molt sana (i fàcil) de menjar pizza. També us he de dir que vaig comprar aquesta pissarra (si segueixo així en breu els utensilis de cuina em faran fora de casa...), que les pizzes queden boníssimes (també hi fornejo pa i queda deliciós!). Si us agraden les pizzes i fer el pa a casa, us la recomano. El que fa la pissarra és evitar que la part de sota quedi humida i per tant la pizza queda més cruixent (s'assembla a cuinar a la llenya).

Aquesta recepta la podeu utilitzar per fer els pizza rolls, pizza,  la coca de vidre, els espirals de pizza... Ah, i també hi podeu fer pizza normal, jeje. Les quantitats me les ha passat la Belén - que sempre ens fa unes pizzes delicioses quan anem a casa seva - del seu llibre de la Thermomix, però tranquils, no heu de tenir-ne una per poder fer la massa! La podeu fer amb Thermomix, amb panificadora (amb el programa de massa), amb una Kitchenaid (divina com la meva, jajaja!) o "con estas manitas" (ideal per fer bíceps, jeje).

Ingredients:
- 200 gr. d'aigua
- 50 gr. d'oli d'oliva
- 1 culleradeta de postre de sal
- 20 gr. de llevat fresc (o un sobre de llevat sec)
- 400 gr. de farina (millor si pot ser de força, que és la que s'utilitza per fer pa) i una mica més per amassar

Elaboració tradicional:
1- Escalfem l'aigua uns 10-15 segons al microones.
2- Desfem el llevat a l'aigua i remenem.
3- En un bol posem l'aigua amb la farina i mesclem (amb les mans, cullera de fusta, màquina del tipus que tingueu.
4- Quan ens costi seguir amassant, afegim l'oli i la sal. Treballem la massa fins que no se'ns enganxi als dits (anirem afegint farina per treballar-la millor).
5- Posem la massa en un bol untat amb una mica d'oli. Pintem també la massa amb oli perquè no s'assequi. Tapem el bol amb paper film i deixem reposar la massa durant una mitja hora o una hora, en un lloc on no hi hagi corrents d'aire, fins que dupliqui el volum.
6- Passat aquest temps podem preparar la pizza al nostre gust i la fem al forn, que haurem escalfat a 250ºC i baixarem a 210ºC quan hi posem la pizza dintre. El temps de cocció és d'uns 20 minuts aproximadament.
7- I love home-made pizza!!!

Elaboració amb Kitchenaid o panificadora:
1- Escalfem l'aigua uns 10-15 segons al microones.
2- Desfem el llevat a l'aigua i remenem.
3- Al recipient de la nostra màquina, sigui quina sigui, posem primer l'aigua amb el llevat, la farina, l'oli i la sal (aquesta última la posem sobre la farina, que no toqui directament amb el llevat, ja que a aquest no li fa gaire gràcia el contacte amb la sal...).
4- Amb panificadora: posem el programa d'amassar i ens oblidem del tema. Amb la Kitchenaid: poseu el ganxo d'amassar i la poseu en marxa a velocitat 1; al cap d'un parell de minuts augmenteu la velocitat al 2 o 3 durant uns 10 minuts.
5- Seguiu els mateixos passos que per l'elaboració tradicional.

Notes:
- El llevat fresc el compro al Mercadona (de la marca Levital). El llevat sec és més fàcil de trobar i el venen a qualsevol supermercat.
- A l'estiu les masses de pizza, pa... fermenten molt ràpidament. Amb el fred hem d'augmentar sempre el temps de llevat, ja que costa més que la massa pugi. Teniu l'opció, si no us voleu atabalar, de preparar la massa el dia abans i deixar-la fermentar tota la nit dins la nevera i utilitzar-la l'endemà.


Aquí teniu la massa abans de fermentar
Mireu com augmenta de mida: es duplica o triplica, és impressionant!!

2 comentaris: