Recent Posts

diumenge, 13 de maig del 2012

Panets mediterranis



El dia que vaig fer per primera vegada la recepta de pa de nous tan fàcil que us vaig ensenyar en aquesta entrada (una de les primeres del blog i de les més visitades), vaig deixar de pensar que fer pa era difícil.

Per la recepta d'aquests panets mediterranis, que vaig treure del blog Els fogons de la Bordeta, no necessiteu un bol pyrex com en el cas del pa de nous. Aquesta recepta tampoc és gens complicada, només necessita més temps perquè hem de deixar que la massa llevi i després hem de tallar els panets, però no és difícil, tot el contrari. I és tan gratificant fer el teu propi pa a casa!


Ingredients:
- 500 gr. de farina de força
- 325 ml. d'aigua
- 35 gr. d'oli d'oliva
- 15 gr. de llevat fresc (jo el compro al Mercadona)
- 1 culleradeta i mitja de sal
- Olives verdes, orenga, tomàquet deshidratat
- Paper sulfuritzat per al forn 


Aquí teniu una imatge ampliada del llevat fresc




Preparació:
1- Tallem les olives (sense pinyol, evidentment) i el tomàquet deshidratat a bocins petits. Ho posem dins l'oli, juntament amb l'orenga. Reservem.


2- Separem mig got d'aigua del total, el posem 5 o 10 segons al microones. Seguidament hi dissolem el llevat, primer desfent-lo una mica amb les mans mentre el posem al got i després remenant amb una cullera.
3- Posem la farina en un bol i hi afegim l'aigua amb el llevat. Comencem a barrejar-ho, ja sigui amb una espàtula com la que veieu a la imatge, una cullera de fusta o les mans. Afegim la resta d'aigua en dues vegades.


4- Quan la farina i l'aigua ja estan incorporades, afegim la sal i la mescla d'oli amb l'orenga, olives i tomàquets. Seguim amassant, ara sobre el taulell amb una mica de farina.
5- Amassem durant uns 8 o 10 minuts, fins que la massa deixa de ser enganxosa. Posem la massa en un bol untat amb oli, el tapem amb paper film i el deixem a la nevera durant tota la nit (veure notes per fer el procés curt enlloc d'aquest).

La massa està llesta quan deixa d'estar enganxosa als dits

6- L'endemà traiem la massa de la nevera, posem el forn a precalentar a 210ºC. Amassem lleugerament i tallem els panets (a mi me'n surten 16, però els podeu fer de la mida que vulgueu). Els donem la forma desitjada i els posem a la safata del forn sobre paper sulfuritzat. Fem uns talls als panets i els enfarinem una mica per sobre.
7- Posem uns glaçons dins al forn (a la part de baix) o bé polvoritzem les parets amb aigua (jo utilitzo els glaçons). Això es fa per crear humitat dins al forn al principi de la cocció. Posem la safata dintre i coem durant uns 35 minuts. 
8- A menjaaaaar! Si teniu convidats, us asseguro que es quedaran amb la boca oberta!

Notes:
- El procés de llevat el podem de manera ràpida: enlloc de deixar la massa tota la nit a la nevera (per mi és millor, ja que fa que el procés de llevat sigui lent i surtin més els aromes), podem deixar-la en un bol tapat amb un drap durant una o dues hores.
- El tomàquet deshidratat el venen als supermercats i algunes fruiteries, ja sigui en bosses o bé en pots de conserva.
- Us recomano barrrejar la massa primer amb una cullera de fusta i després amb les mans, ja que si ho fem directament amb les mans al principi és molt "pringós".
- Ja no us dic el fàcil que em resulta fer-lo ara que tinc la panificadora que em va regalar la Maribel, jeje (però les fotos de la recepta són del pa amassat a mà, no us penseu que he fet trampa, que les vaig fer abans de tenir la panificadora!).


6 comentaris:

  1. Hola Pili,

    Ya sabes que Javier es un amante del buen pan. De hecho, desde que tenemos la panificadora, hemos elaborado panes de todo tipo pero integrales (algunos de leche para la peque), pero he publicado pocos en el blog.

    Mi panadero particular, me ha dicho que tienen una pinta estupenda.

    Un abrazo,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Silvia! La verdad es que con la panificadora yo también estoy muy contenta. Los de esta receta los amasé a mano, pero un día de estos lo haré con la panificadora a ver qué tal queda.
      Ayer mismo hice pan con la harina integral que venden en Lidl: metes la harina y agua en la panificadora y... tacháaaaaan! Qué rico!
      Besitos, que me voy a hacer un angel food cake y a decorar galletas!!

      Elimina
  2. Ostres Pili!!! quin goig de panets, no m'estranya que els teus convidats quedin encantats, jo tornaria segur!!! je je je. Que curiós això que expliques dels glaçons, jo poso un recipient amb aigua. Aquesta idea m'agrada més!. Els poses directament?. Hauré de provar-los pq' tenen una molla impressionant mmmmmmmm. Per cert... com va la kitchenaid?????!!!!!!!Petons.
    www.miscositassrv.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sandra! Això dels glaçons ho vaig trobar a la pàgina dels Fogons de la Bordeta, d'on vaig treure la recepta. Sí, els poso directament a la part de baix del forn, i es van evaporant.
      La Kitchenaid encara no m'ha arribat! Estic desesperada, perquè la volia estrenar aquest cap de setmana passat i no he pogut... Es veu que n'han arribat d'altres colors, però no la que jo he demanat (fuxia, jajaja). No pateixis, ja te n'enteraràs quan m'arribi: el primer que faré és posar una foto al face, jajaja!
      Petonet!

      Elimina
  3. Qué buena pinta tienen estos panes...¡eres una artista!
    Besos guapa.
    Carlota.

    ResponElimina