Recent Posts

diumenge, 24 de març del 2013

Crostata o "quanto è bella l'Italia"!!



Aaaaaiiiiiiins quin pastís més bo!!!!
La crostata è un dolce tipico italiano basato su un impasto di pastafrolla ed un ripieno di marmellata. Doncs això mateix, és un pastís italià, fet de "pastafrolla" (és una espècie de pasta brisa - "masa quebrada" en castellà - tot i que no és ben bé igual), farcit amb melmelada.

Aquesta recepta la vaig descobrir gràcies la Irene (italiana, clar!), que cuina uns dolços espectaculars.  Moltes gràcies Irene!!! Ja tinc aquest pastís a la meva llista d'imprescindibles. Com que em va costar una mica la primera vegada amb les mesures que em va passar la Irene, que ella ajusta cada vegada segons la necessitat (això ho fan els que en saben molt, que ho posen a ull i sempre els queda bé...), vaig buscar en un llibre que em va regalar el Jesu i casualment vaig trobar la recepta de la pastafrolla. El llibre us el recomano si us agrada fer dolços: Escuela de Postres de Larousse. Les receptes estan molt ben explicades i hi ha imatges del pas a pas. 



Ingredients:
- 250 gr. de farina
- 125 gr. de sucre - si utilitzeu sucre glas la massa us quedarà millor
- 135 gr. de mantega
- 1 ou més un rovell
- La pell d'una llimona
- Un pessic de sal
- Melmelada de maduixes, albercoc, cireres, fruites del bosc, taronja... la que més us agradi. Jo hi poso un pot sencer.

També necessitarem un motlle d'uns 28cm de diàmetre i un rodet per estirar la massa.


Elaboració:
1- Tallem la mantega a daus i la deixem fora de la nevera una estona (sense que arribi a temperatura ambient, no volem que estigui massa tova).
2- Posem la farina sobre el taulell (o en un bol), formant un volcà. Al mig hi posem el sucre, l'ou sencer, el rovell, la mantega, la ratlladura de llimona i un pessic de sal. Si tenim un robot de cuina, hi posem tots els ingredients i aquest s'encarregarà de fer la feina per nosaltres...
3- Treballem els ingredients amb les mans ràpidament, per evitar que la mantega es desfaci en excés, fins que aconseguim una massa homogènia.
4- Formem una bola, l'emboliquem amb paper film i la guardem a la nevera durant una mitja hora.
5- Passats els 30 minuts, empolvorem el taulell amb farina, hi posem la massa sobre, treballant-la una mica amb les mans (afegim farina si se'ns està massa enganxosa) i l'estirem amb un rodet fins aconseguir un gruix de mig centímetre aproximadament.
6- Untem una mica amb mantega el motlle (el meu és d'uns 30cm) i hi estirem la massa, retallant la que ens sobri. Per posar la massa al motlle va molt bé enrotllar-la al rodet (com veieu a la fotografia inferior) perquè no se us trenqui. Punxem la base amb una forquilla per evitar que se'ns infli la massa. Arreglem les vores amb una forquilla o amb els dits:



7- Escampem la melmelada per la base i decorem amb tires de massa. Si no teniu un tallador rissat com el de la fotografia, podeu utilitzar un ganivet o un tallador de pizza.



8- Coem al forn a 180ºC durant uns 25-30 minuts. Com sabeu, jo sempre poso calor només per baix i quan falten 5 o 10 minuts poso també per dalt.

Notes:
- Si us sobra massa, podeu fer mini pastissos com el que veieu a la foto:



Aquest pastís està dient "eat me... eat me!!!"

8 comentaris:

  1. oohhhh ideal per fer el post-postre!! quina pinta!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja, post-postre! Tens raó Roser, abans s'ha de fer lloc amb una mica de fruita... ;-)
      Petons!

      Elimina
  2. boníssima!!!! i com tot el que fas, perfecte de presentació!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Silvia! Acabo de passar-me pel teu blog, que no coeixia, i m'hi quedo!
      Petons!

      Elimina
  3. Pili!!! una recepta boníssima mmmmmmmm y les fotografies espectaculars nena. Mira que en tens de pijades... :) ji ji ji ji ji!!!.
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sandra! Ja començo a tenir una bona col·lecció de pijades per les fotos, jejeje.

      Petons!

      Elimina
  4. Fa temps vaig menjar una crostatta boníssima en un restaurant italià i me'n vaig enamorar perdudament! Aquell gustet a mantega que té la massa és una exquisidesa.
    Així que gràcies! Faré la recepta quan pugui! :D
    Em quedo com a seguidora :)
    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Laia, a veure si t'agrada! Gràcies per quedar-te per aquí. Acabo de donar un tomb pel teu blog i també m'hi quedo!
      Petonet!

      Elimina