Recent Posts

diumenge, 5 d’octubre del 2014

Focaccia al romer


Ja sabeu que m'agrada tenir coses al congelador, així quan no tinc ganes o temps de cuinar sempre tinc alguna cosa a punt. O si es presenta algú per sorpresa sempre li puc treure uns gofres en forma de mini donut, unes magdalenes o un bescuit de xocolata. Doncs bé, aquesta focaccia la faig amb les mesures que us ensenyo més avall i en surten dues: una és pel moment i l'altra la tallo a porcions i la congelo. Així, quan no tenim ganes de preparar sopar, la traiem, l'escalfem directament al microones i la tenim com acabada de fer.

La recepta la vaig treure del llibre Cocina italiana de Maxine Clark i definitivament me la guardo com una de les meves favorites, queda una massa molt esponjosa i el toc de romer i la sal gruixuda són perfectes. I l'aroma que ronda per la casa quan fas foccaccia és espectacular...


Ingredients:

- 750 gr. de farina de força (si no en teniu podeu utilitzar la normal)
- 25 gr. de llevat fresc (o un sobre de llevat sec)
- 150 ml d'oli d'oliva verge extra
- 450 ml d'aigua tèbia
- 1 cullerada de postre de sal
- Romer
- Sal gruixuda

Amb aquestes quantitats us sortiran dos focacces rodones de 25 cm de diàmetre. Necessitareu dos motlles d'aquesta mida. Podeu adaptar-ho als motlles que tingueu.


Elaboració:

1- Escalfem l'aigua uns 15 segons al microones i hi desfem el llevat.

2- Posem la farina en un bol, juntament amb la sal. Fem un forat al mig i hi posem l'aigua amb el llevat i 3 cullerades soperes d'oli. Amassem la mescla fins aconseguir que la massa quedi més o menys lligada.

3- Posem la massa sobre el taulell enfarinat i seguim treballant amb les mans, durant uns 10 minuts, fins aconseguir una massa suau i elàstica.

4- Untem un bol amb una mica d'oli, hi posem la massa i la deixem reposar de 30 a 90 minuts, tapat amb film transparent o un drap, en un lloc càlid i sense corrents d'aire.

5- Passat el temps de repòs, traiem la massa del bol i la partim en dos parts. Fem dues boles i amassem una mica, per donar-los-hi forma i posar-les als dos motlles, que també haurem untat amb una mica d'oli.

6- Cobrim els motlles amb draps i deixem reposar una segona vegada, durant uns 30 minuts.

7- Retirem els draps, pressionem amb els dits per fer els forats típics de la focaccia. Repartim l'oli per sobre, excepte dues cullerades soperes (si us sembla massa, poseu-ne menys). Tornem a tapar i deixem reposar per tercera vegada (sí, ho sé, no es pot tenir pressa per fer focaccia...), uns 30 minuts.

8- Traiem els draps, pulveritzem amb aigua (a mi sempre se m'oblida fer-ho...). Escampem el romer, la sal gruixuda, i repartim la resta d'oli per sobre.

9- Coem al forn, que haurem escalfat a 180ºC, durant uns 25 minuts, o fins que estigui daurada.

Notes:

- La massa la podem preparar en una panificadora o en un robot de cuina.





7 comentaris:

  1. M'encanta!! Però em conformo amb la del mercadona jeje. Amb les mases sempre tinc el mateix dubte: a quina hora has d començar per tenir-ho llest a l'hora d dinar o sopar? Has d'estar tot el dia a casa pendent dels llevats??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs Silvia, és una mica així... Per exemple, per fer aquesta focaccia per sopar, jo la començo a preparar després de dinar. És el que tenen les masses pujades, que hi has d'estar pendent, però val la pena, perquè tampoc vol dir que no et puguis moure de casa (fins i tot es pot fer la massa el dia abans i deixar-la tota la nit a la nevera perquè faci el procés de llevat de manera lenta).
      Petons!

      Elimina
  2. Pili!! M'encanta!! Aquesta va al meu llibre de receptes :)

    ICM

    ResponElimina
  3. M'encanta l'aspecte d'aquesta focaccia! M'apunto la recepta i la idea de congelar-ne una. Petons.

    ResponElimina
  4. Esta focaccia merece un 10, que rica debe estar! me la anoto en "pendientes" en cuanto tenga horno de nuevo, jejejejejeje. Mientras, te dejo una sorpresita en mi blog: http://elcajondesastredemaggie.blogspot.com.es/2014/10/rocas-de-chocolate-con-frutos-secos-y.html. Un besito

    ResponElimina
  5. Jo crec que a casa, com la veiessin amb aquesta pinta, no deixarien que la segona arribés al congelador! Petonarros!

    ResponElimina