Recent Posts

diumenge, 20 de maig del 2012

Angel Food Cake



Oh my god!!! Aquest pastís és... no tinc paraules per descriure'l. N'havia llegit mil elogis per la xarxa i quan el vaig fer... oh, van quedar tots impressionats, jo inclosa! Sóc una poca vergonya, el vaig dur per l'aniversari de la meva mare, érem 10 persones i jo vaig fer el que no s'ha de fer mai: utilitzar els convidats com a conillets d'índies per provar receptes noves. Noooooor!!! Diuen que no podem fer experiments amb els convidats, sinó fer receptes que ja sabem que ens queden bé. És que no tinc coneixement... En fi, que com que el tema va ser un èxit total, no cal pensar-hi més.


I li dedico aquesta entrada al Jesu, perquè aquest pastís li encanta (se'n cruspeix un de sencer en tres dies!!!), pel seu suport incondicional en tot el que faig i per ser part de la meva vida.

Aquesta recepta (la vaig treure, com no, del Rincón de Bea) és molt fàcil, sempre queda bé. S'utilitza el motlle que veieu a la foto, tot i que he vist per Internet fotos del pastís fet en motlles diferents. El motlle  té aquestes "potes", perquè quan s'acaba de fer és imprescindible posar-lo de cap per avall i deixar que passi l'aire per baix durant una hora. Jo no l'he fet mai sense aquest motlle (que vaig comprar aquí), així que no us puc dir com queda amb un altre tipus, ja m'ho direu vosaltres si ho proveu.

El motlle per l'Angel Food Cake

Ingredients per un motlle de 26 cm:
- 12 clares d'ou (400 gr).
- 125 gr. de farina tamisada
- 275 gr. de sucre (jo en poso 250)
- 1/4 de culleradeta (de postre) de sal
- 1 culleradeta de cremor tàrtar (si no en teniu, el podeu substituir per unes gotes de suc de llimona)
- 2 culleradetes d'extracte de vainilla
- 2 culleradetes d'extracte d'ametlla (jo no en poso)

Per la cobertura de xocolata:
- 75 gr. de nata líquida
- 35 gr. de mantega
- 75 gr. de xocolata negra


Elaboració:

1- Escalfem el forn a 170ºC.

2- Ara hem de batre les clares a punt de neu. Les posem en un bol (ben gran, penseu que 12 clares a punt de neu ocupen molt d'espai!). Primer les batem a baixa velocitat, juntament amb el cremor tàrtar i la sal, durant un minut, fins que es dissolgui el cremor.

3- Augmentem la velocitat de la batedora i batem durant 2 o 3 minuts més, fins aconseguir "soft peaks" (una textura que comença a semblar-se al punt de neu, però més suau).

4- Sense deixar de batre, incorporem dues cullerades de sucre cada 15 segons aproximadament, fins acabar-lo.

5- Deixem de batre, comprovem que tenim ja les clares a punt de neu ("stiff peaks") - ens posem el bol sobre el cap (de cap per avall) i si no cauen les clares, és que ja les tenim a punt, jajaja! Afegim els extractes i batem durant un minut.

6- Baixem la velocitat i afegim la farina poc a poc, a cullerades.

7- Posem la mescla al motlle (MOLT IMPORTANT: el motlle no l'hem d'untar amb mantega ni res, perquè volem que el pastís s'enganxi a les parets, recordeu que després l'hem de posar de cap per avall amb el motlle i caurà si està untat). Ho coem al forn durant uns 40 minuts (jo poso només calor per baix - a la recepta de la Bea diu baix i dalt - perquè sinó se'm cou la part de dalt massa ràpid). Quan la part superior està daurada, punxem el pastís per la part central amb un escuradents. Si surt net, ja el podem treure; si l'escuradents surt amb massa crua enganxada, ho coem una mica més (com a màxim fins a 10 minuts més).

8- Traiem el cake del forn, li donem la volta i el deixem refredar així durant una hora (sense desemmotllar). Passat aquest temps, el traiem del motlle amb l'ajuda d'un ganivet i deixem que s'acabi de refredar sobre una reixa uns 45 minuts més. Si no utilitzeu el motlle especial per aquest cake, utilitzeu algun invent per posar el motlle cap per avall i que quedi un o dos centímetres sense tocar la superfície. Si no fem això i deixem refredar el cake de cap per amunt, se'ns desinflarà.


El cake està deliciós així, però si voleu, hi podeu afegir una cobertura de xocolata:
Escalfem la mantega i la nata líquida. Quan comenci a bullir la retirem del foc. Hi afegim la xocolata i remenem fins que es desfaci. La posem sobre l'Angel Food Cake i ens llepem els dits, uhhhhhmmmmm!!

Notes:

- Les clares les compro al Mercadona enlloc d'utilitzar ous (què en faig després de 12 rovells??? No m'agrada el "tocinillo de cielo"...). Les venen embotellades i és molt pràctic.
- Recordeu, sempre que parlem de cullerades són de sopa. Les "culleradetes" sempre són de postre.

- El cremor tàrtar es pot trobar en botigues especialitzades i en alguns supermercats. S'utilitza per estabilitzar les clares i fa que no baixin. Si no l'utilitzeu, com a molt el pastís no quedarà tant alt, però serà igual de bo.

- Si feu el cake amb aquestes quantitats que us indico, heu d'utilitzar un bol ben gran, ja que 12 clares a punt de neu ocupen molt d'espai!

- El que fa especial l'Angel Food Cake és que, com que només es fa amb les clares d'ou, queda suuuuuuuuuper esponjós. Deu ser per això que li diuen d'aquesta manera, perquè segur que és el menjar dels àngels... ;-) 


6 comentaris:

  1. Nena!!!!! t'ha quedat genial mmmmmmm. En la meva vida havia probat un pastís tan deliciós mmmmmmmmmmmm. Al final m'he comprat el motlle de 23cm ji ji ji, ni gran ni petit.
    Petons guapa!
    www.miscositassrv.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. La foto no li fa justícia, no sembla tan esponjós com és en realitat... Quan el troni a fer (en breu, jajaja), tornaré a fer fotos, a veure si es veu millor.
      El motlle de 23 cm és massa petit, jajajaja!
      Petonet guapa!

      Elimina
  2. Gracias por dedicarme el post!! Es toda una suerte poder disfrutar de tus pasteles. Y de este especialmente. Un sabor delicioso y toda una fuente de energía para poder completar los entrenamientos.

    Muchas gracias por todo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De nada monkey runner, me encanta que te gusten mis pasteles.
      Petonet!

      Elimina
  3. hola, m'ha encantat probar aquesta recepta, feia molt de temps que ho volia fer, e buscat per tot arreu el cremor tàrtar i no en trobu enlloc, en quin tipus de botigues es compra?

    moltes gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ester!
      El cremor tàrtar el pots trobar a Reus, a la botiga Nina's Cakes, al carrer del Vent, 30 (https://www.ninascakes.es/). A la Llauneria Mata crec que també en tenen, però no ho sé segur (Raval de Santa Anna, 13, Reus). A Tarragona abans en tenien a La Reina de las tartas (a la plaça de la Font, http://www.lareinadelastartas.info/).
      Petons!

      Elimina