Recent Posts

diumenge, 17 de juny del 2012

Coca de Sant Joan


L'Àngels, que va fer fa un parell de setmanes l'Angel Food Cake (va triomfar), em va preguntar si publicaria la recepta de la coca de Sant Joan, ja que s'apropava. Ostres!!! Doncs no n'he fet mai cap! (no és cap novetat: moltes de les receptes que publico és la primera vegada que les faig...). Ja em tens buscant la recepta per Internet i pensant a veure si jo he tastat mai la coca de Sant Joan (uiiiiiii, ho confesso, no sé si n'he menjat mai!). Àngels, aquesta recepta va per tu, salsera! ;-)
Mentre escric aquest post tinc la massa al forn, fermentant per segona vegada, i sembla que la cosa va per bon camí.


La recepta de la coca de Sant Joan em recorda molt a la del tortell de reis: no la trobo difícil, però sí que és elaborada, ja que has de fer llevar la massa un parell de vegades. La recepta l'he tret de la web de tv3, on posen la recepta que fa la pastisseria Poy de Reus. Aquí us deixo el link, per si voleu veure el vídeo (us he de dir que hi ha un error en la quantitat de llet, ells diuen 65 cl. i en realitat són 65 ml.). L'he adaptat a la meva manera, barrejant aquesta recepta amb d'altres que he trobat per Internet. No hi he posat fruita confitada perquè no m'agrada. A més, he fet crema pastissera enlloc de crema de massapà. Anem per feina:

Ingredients:
Per la massa mare:
- 25 gr. de llevat fresc (jo el compro al Mercadona, el tenen on hi ha la mantega)
- 100 ml. de llet
- 125 gr. de farina de força (veure notes al final)


Per la massa de la coca:
- 75 gr. de sucre
- 3 ous (si són grans, en podem separar una miqueta per pintar la massa al final)
- 350 gr. de farina de força
- 40 gr. de mantega a temperatura ambient
- 2 gr. de sal (un pessic)
- Una cullerada sopera + una culleradeta de postre d'aroma de tarongina (jo utilitzo el "aroma de azahar" de la marca Vahiné, la venen al Corte Inglés, al Suma...)
- La pell d'una llimona (només la part groga, ja que la blanca és amarga)
- La pell de mitja taronja (només la part taronja)


Per a decorar:
- Pinyons
- Fruita confitada (si us agrada clar, a mi no...)
- Sucre

Preparació:
(mentre escric això, la coca s'està coent al forn: la meva cuina - i la resta de la casa - fan una olor essssspectacular!!!)
1- Comencem preparant la massa mare: escalfem uns 15 segons la llet al microones, hi afegim el llevat premsat i ho remenem amb una cullera per dissoldre'l. Incorporem la farina poc a poc, fins aconseguir una massa homogènia. Ho tapem amb un drap i ho deixem fermentar durant uns 20 minuts en un lloc càlid i sense corrent d'aire (veureu com duplica el volum).


2- Seguim amb la massa principal: en un bol, panificadora, Kitchenaid o el que tingueu, hi posem la farina, el sucre, la mantega, els ous, l'aroma de tarongina i la sal. Ho treballem fins obtenir una massa homogènia. Si teniu panificadora o Kitchenaid (aquesta l'estic esperant...) no us cal fer més que mirar; en cas contrari, ja sabeu que toca: remenar primer amb una cullera de fusta i després amb les mans.
3- Quan tenim una massa homogènia, hi afegim la massa mare. Seguim treballant fins que queden totalment incorporades. Si ho esteu amassant en un bol, ara ja ho podeu posar sobre el taulell enfarinat i la seguiu amassant fent una bola. Si utilitzeu una màquina, feu el mateix: la poseu sobre el taulell i la treballeu en forma de bola. No us faci por anar afegint més farina fins que deixi d'enganxar-se als dits.

4- Tapem la bola amb un drap i la deixem reposar durant 5 minuts.
5- Mentrestant, preparem la crema pastissera. Una vegada la tenim llesta la deixem reposar i la tapem amb paper film perquè no s'assequi la part de sobre.
6- Una vegada la massa de la coca ha reposat, posem una mica d'oli al taulell, posem la massa sobre i l'estirem amb un corró, donant-li forma allargada. La premem amb els dits (així agafa aire i es cou millor).

7- Untem la safata del forn amb oli (o bé hi posem paper vegetal, que és el que jo he fet) i hi posem la massa sobre. Ho posem al forn, molt fluix - a 35ºC -, durant uns 20 minuts, perquè torni a fermentar (duplicarà el volum, és espectacular!). Dins al forn, a la part de sota, hi posem un recipient amb aigua, perquè agafi humitat.
8- Passats els 20 minuts, traiem la safata del forn. Pintem la coca amb la mica d'ou que hem reservat, escampem sucre per sobre (en poseu més o menys segons com sigueu de llaminers...) i posem la crema pastissera en forma de reixa o com més ràbia us faci (si no teniu màniga pastissera, simplement poseu la crema en una bossa de plàstic i feu un forat en una punta). Afegim els pinyons i la fruita confitada.


9- Coem la coca al forn, a uns 200ºC, calor per baix, de 15 a 20 minuts. La podem punxar amb un escuradents per saber si està totalment cuita.
10- Quan refredi, ja li podeu pegar una bona queixalada!!

Notes:
- Com que he utilitzat ous grans, els he batut una mica en un bol abans d'afegir-los amb la resta d'ingredients i n'he reservat una mica per poder pintar la coca al final.
- La farina de força és la que s'utilitza per fer masses llevades, com el pa, la massa de pizza o els brioixos. Es pot trobar als supermercats, però si no en trobeu, no passa res, utilitzeu la normal (com a molt us pujarà una mica menys, però estarà igual de bona!).
- Enlloc de l'aroma de tarongina, a la recepta d'on l'he tret hi han posat coriandre i matafaluga.
- La coca de Sant Joan és d'aquelles receptes que són molt bones el mateix dia que les fas, però l'endemà ja no estan igual. Us dono un truc: doneu-li un toc d'escalfor al microones i es torna a posar esponjooooosa...


16 comentaris:

  1. Va, aquest any provaré la teva recepta, fa una pinta extraordinària!! :)

    ResponElimina
  2. Hola! on compres la farina de força? es pot fer amb farina normal?

    Gracies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dolors, jo la compro al Mercadona, però crec que en tenen en quasi tots els supermercats. Si no en trobes, no passa res: jo a vegades he utilitzat farina normal en receptes que havia de ser farina de força i han quedat bé igualment.
      La farina de força és la que s'utilitza per a fer pa, brioixos... són masses que han de llevar.
      Petons!

      Elimina
  3. Em sembla que aniré al Mercadona. Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  4. Pili puc fer la massa el dia d'abans i guardar-la a la nevera?

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Dolors! Molt millor, perquè així l'endemà només has d'estirar la massa, la deixes llevar per última vegada i l'enfornes.
      Petons!

      Elimina
  5. Gracies!!! ja t'explicaré!!!

    ResponElimina
  6. Boníssima!!! moltes gràcies!!!

    ResponElimina
  7. Hola Pili ! estic fent un "tour" per la teva pàgina i veig que també tens publicades receptes de coques. Fa uns mesos vaig provar de fer una coca senzilla de forner , però com que no tinc cap panificadora ni robot de cuina , vaig amasar com vaig poder ... fins i tot em vaig lesionar l'esquena de tants cops de massa contra el marbre de la cuina ; això és ben cert ... el fisio sí que es va posar "content" de les sessions que vaig haver de fer ... Per això, tot i que m'encantaria fer brioixos i coques , no em veig amb cor. No sé com fas tu el procés d'amassar: a ma o amb alguna màquina. Fa temps que tinc en ment la Kitchenaid ( no en conec gaires més) ; em podries aconsellar ? Aquest tipus de robots de cuina són bastant cars, i no voldria trobar-me després que no li puc donar la utilitat que busco. Gràcies novament pels teus consells.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pilar!!

      Doncs si t'agrada la cuina (i especialment la rebosteria) jo te la recomano. Però t'explico: La Kitchenaid (jo la tinc n'estic totalment enamorada...) l'utilitzo per fer bescuits (els cócs, amb l'acessori de batre - i munta unes clares a punt de neu espectaculars!), per fer masses pujades (amb el ganxo, per fer pa, brioixos i coques) i per fer galetes (amb la pala). Aquests tres accessoris venen per defecte amb la Kitchenaid. Llavors pots comprar-ne d'altres, tot i que són bastant cars, en línia amb la màquina.

      El que passa és que la meva tieta em va regalar una panificadora, i quan he de fer masses pujades per fer brioix, pa, focaccia... utilitzo aquesta enlloc de la Kitchenaid, perquè té un programa que és de massa pujada, poses els ingredients, li dones al botó i quan ha acabat ja ha amassat i ha fermentat (la panificadora escalfa el necessari perquè la massa llevi). Utilitzo la panificadora per fer aquestes masses per comoditat, però la Kitchenaid et permet fer més coses.

      Una última cosa: segurament hi ha altres robots (n'he vist de bastant més barats que la Kitchenaid) que van igual de bé que la Kitchenaid. No t'ho puc assegurar perquè no els he provat. El que passa és que si ets una mica capritxosa com jo, no et podràs resistir a la Kitchenaid... és tan bonica!!! A més, diuen que et pot durar gairebé tota la vida, és una màquina molt bona. Jo sempre penso que de tant en tant ens hem de permetre un caprici i fer coses o regalar-nos coses que ens agradin.

      No sé si t'he ajudat o t'he embolicat... Si t'agrada la cuina, especialment la rebosteria, segur que en treuràs partit.

      Si necessites més aclariments, pregunta'm.

      Petons!

      Elimina
    2. wow !! moltes gràcies pels teus consells. Realment, sempre és profitós sentir l' opinió de persones que tenen més experiència i han pogut practicar amb tot tipus de recepta i aparells. Realment, com molt bé dius, també fa temps que estic enamorada de la Kitcheaid ... i si ara em confirmes que pot fer mases tipus coca o brioix sense cap problema, encara més .
      Si et poses a mirar , trobes que hi ha en el mercat un munt d'aparells sofisticats ,com ara també els robots de cuina tipus Thermomix o Keenwod Cooking Chef ( que també són infinitament més cars) , que a banda de fer mases, també cuinen ... però com que jo busco un aparell que m'ajudi sobre tot amb la rebosteria , doncs m'inclino més per la Kitchenaid. ( és el meu marit que m´ està embolicant més del que ja ho estic , ja,ja ....; diu, ja et poses ( perquè la Kitchenaid no és pas barata ) , pot ser amb un robot de cuina podràs fer d'altres tipus de menjars pel dia a dia . Però evidentment , em fa molta por de no treure-li prou profit i acabi utilitzant-o només per fer rebosteria.
      En fin ... ara sí que t'estic jo embolicant amb el meu "cacau" mental. Gràcies novament Pilar; estic encantada de compartir experiències amb tu i aprendre dels teus consells . Petons.

      Elimina