Recent Posts

diumenge, 28 d’octubre del 2012

Panellets



S'apropa Tots Sants i com és tradició toca fer panellets. Bé, tradició per la resta del món, perquè jo és la primera vegada que en faig!! Us ho dic seriosament, si jo no sóc de dolços! Però clar, tenint un blog de receptes, els havia de fer: i us confirmo que són molt fàcils. Una mica entretinguts (si teniu un mal dia o esteu nerviosos feu el que sigui menys panellets, perquè podeu acabar tirant la massa al cap d'algú...).

Aquesta recepta l'he tret de TV3, però no hi han posat moniato. Jo sí que n'he posat, trobo que queden més suaus. Us ho deixo al vostre gust (si no en poseu us quedaràn més "consistents", tipus massapà).

Ingredients (per uns 60 panellets):
- 500 gr. d'ametlla en pols
- 400 gr. de sucre*
- 3 ous més 2 ous per arrebossar i pintar
- 150 gr. de moniato (més o menys), que haurem bullit prèviament
- 250 gr. de pinyons (amb aquesta quantitat en podreu fer la meitat de la massa - són els que més èxit tenen), ametlla en daus, canyella, cireres confitades, melmelada... en fi, la decoració que vulgueu

* Pot ser sucre normal o sucre glas. Jo he utilitzat sucre normal però l'he triturat amb la picadora perquè quedés més fi.



Preparació:
1- Aixafem el moniato que hem bullit amb una forquilla. Posem a escalfar el forn a 220ºC.
2- En un bol mesclem l'ametlla, el sucre, el moniato i els ous. Podem fer-ho amb les mans, amb espàtula, amb la Kitchenaid...
3- Podem deixar reposar la massa a la nevera fins l'endemà o ens posem directament a fer els panellets. Dividirem la massa amb tantes parts com varietats de panellets fem. Aquí us dono unes quantes idees:

- De pinyons: En un bol mesclem els pinyons amb un ou. Fem boles amb la massa i les arrebossem amb els pinyons, prement perquè quedin enganxats. Pintem amb ou per sobre abans de coure.
- D'ametlles en daus: els fem igual que els de pinyons, però no cal mesclar ou amb les ametlles. El que sí que va bé per fer les boles és posar-se ou a les mans (ja ho sé, és una mica "fastigoset", però va molt bé perquè no se'ns enganxi tant la massa a les mans). Pintem amb ou per sobre abans de coure.
- De canyella: afegim una mica de canyella al massapà (la recepta diu "5 grams" però ho he fet a ull), fem les boles i els donem forma de croqueta. Les arrebossem amb sucre normal.
- De cireres confitades: requetefàcil: fem les boles, hi posem a sobre la cirera i pintem amb ou (d'aquests no caldria ni fer-ne; total, no li agraden a ningú les cireres confitades... però queden vistoses!).
- De melmelada: fem les boles, les arrebossem amb sucre glas i fem un forat (per exemple, amb el mànec d'un ganivet). La melmelada l'afegirem una vegada els traiem del forn.

4- Per coure els panellets, els posem sobre paper vegetal a la safata del forn i els coem durant uns 8-10 minuts aproximadament.
5- No us els mengeu calents, que diuen que us farien mal!! Jo us puc confirmar que si us en mengeu un, calent però que no us cremi la llengua, no us passarà res (he fet la prova, no podia esperar més...).

Notes:
- Si voleu, podeu preparar la massa el dia abans i tenir-la a la nevera fins l'endemà.
- És important que vigileu el forn: els panellets han de quedar cruixents per fora i tous per dintre, no s'han de coure del tot. Si es couen massa, quedaran secs.


11 comentaris:

  1. oh! que bonics t'han quedat, des d'aquí sento l'oloreta

    ResponElimina
  2. Qué buena pinta....tan bonitos como de costumbre!!!
    Besitos guapetona.

    Carlota

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Carlota! Si estuvieras más cerquita te invitaría a merendar...
      Besitos guapa!

      Elimina
  3. T'han quedat moníssims! ets una artista!. No hem puc creure que no els hagis fet mai ja ja ja!!!. A casa es fan des de... SEMPRE!! tot i que ara no faig la recepta de la mama... ui ui ui ja ja ja!!!!. Estan molt bons amb un cafetó però no vegis quantes calories nena...
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, doncs sí que és veritat! És que a la meva mare no li agrada cuinar. Ella em diu: "No sé, això de l'afició a cuinar dolços ho has degut agafar de la padrina". I jo li dic "No, ho he agafat d'internet!...
      Petons guapa!

      Elimina
  4. Semblen de pastisseria!!, ets una artista. Els que faig jo son d'una recepta de quan l'Alba anava al cole del poble, també m'han quedat molt bons.
    Un petonet!

    MªMercè

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mª Mercè! L'Emma, quan els va provar va dir "nena, són els més bons que he tastat mai". Em penso que l'amor de germana també fa que ho trobi tot més bo, jajaja.
      Segur que el que has fet t'han quedat boníssims!
      Petonet!

      Elimina